Ukrainian Science Diaspora
« Back to Stories

Story

NARODOWE CENTRUM NAUKI ПОЛЬЩІ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ

Reshetnikova І., 13 September 2023

Poland

З початком російської військової агресії Польща першою прийшла на допомогу і відкрила свої кордони для мільйонів біженців з України: захистила, підтримала, дала можливість інтегруватися в суспільство, продовжувати свою діяльність. Наукова спільнота Польщі одразу проявила солідарність і готовність надати реальну допомогу і підтримку українським колегам. Польські університети передавали українським партнерам гуманітарну допомогу, розміщували в своїх гуртожитках родини українських студентів, допомагали приймати біженців. Активно включились в цей процес наукові організації і фундації, які запропонували спеціальні програми і гранти для українських дослідників, які знайшли притулок в Польщі. Провідне місця серед таких установ посідає Національний Центр Науки (NCN – Narodowe Centrum Nauki). Він був першою науковою установою Польщі, яка засудила російське вторгнення висловила солідарність і підтримку українському народу після початку агресії.

Narodowe Centrum Nauki – є однією із найбільш впливових наукових структур. Польщі. Він створений для підтримки наукової діяльності у сфері фундаментальних досліджень (емпіричних та теоретичних), спрямованих на отримання нових знань без прямого їх комерційного застосування. Тільки за десять років 3 2011 до 2021 рік NCN виділив 25 000 грантів дослідникам з усієї Польщі на загальну суму майже 12 млрд. злотих.

Основні завдання Центру та напрями проектів, що їх фінансує NCN зазначені в Положенні про основи його функціонування (https://www.ncn.gov.pl/o-ncn/zadania-ncn)

З перших днів війни в Україні NCN почав підтримувати українських науковців, які тікали від війни, отже підготував спеціальну програму для дослідників за двома основними напрямами:

  1. Програма для студентів і науковців – початківців.
  2. Програма для науковців з України для продовження досліджень в Польщі.

Протягом місяця, коли проводився набір заявок було подано 213 заяв, з яких 51- від дослідників з України, що найшли притулок в Польщі, було обрано для подальшого фінансування. В результаті українські науковці з різних галузей знань отримали можливість продовжити свої дослідження протягом року в 38 університетах і наукових підрозділах Польщі. Найбільше дослідників реалізовувало свої проекти в в установах Варшави, Кракова, Вроцлава, Любліна.

Саме такий грант від NCN, який підтримує вже досвідчених науковців пощастило отримати і мені. Реалізація мого проекту здійснювалась в Університеті економічному в Кракові на кафедрі Mаркетингу, з якою мене пов’язують багаторічні стосунки. Протягом 25 років я приймала участь в міжнародних конференціях і симпозіумах, організованих Краківським економічним університетом, а наші польські колеги ділились результатами своїх досліджень на конференціях в Україні. Саме вони запропонували мені допомогу в перші дні війни, підтримували мене психологічно, висловлювали солідарність, тепло зустріли на польській землі та порадили прийняти участь в конкурсі NCN.

Окрім грантів NCN українські науковці мають можливість отримати гранти від Польскої академії наук (PAN)

Фундації польської науки (FNR)

Національна агенція обмінів академічних (Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej)

Horyzont Europa

Marie Skłodowska-Curie Actions