Ukrainian Science Diaspora
« Повернутися до новин

Стаття

Знайомство з осередками українських наукових діаспор у країнах світу: спільна ініціатива для наукової спільноти

Українська наукова діаспора, 01 листопада 2023

Контакти осередків можете знайти ТУТ

Українська наукова діаспора активно розширює свої обрії і утверджується у світі як важливий гравець у науковому та освітньому просторі. Зустрічі та ініціативи, спрямовані на об'єднання українських вчених за кордоном, стають джерелом нових можливостей для співпраці та обміну знаннями. Однією із ключових подій, що свідчать про активність та поширення української наукової діаспори, є ініціатива по створенню цифрової платформи "Українська наукова діаспора". На офіційному відкритті цифрової платформи Української наукової діаспори керівники 10 осередків Української наукової діаспори в 9 країнах розповіли про свій досвід об'єднання осередків та роботи, що вони роблять для підтримки та згуртування українських вчених у своїх країнах.

Першими про свій досвід об'єднання розповів представник із Фінляндії. Цей осередок наукової діаспори сформувався завдяки ініціативі Української наукової діаспори, і вже зараз він сприяє науковій та освітній взаємодії між фінськими та українськими вченими.

Наступним став осередок наукової діаспори в Швеції, який наголосив на важливості своєї діяльності, зокрема в поширенні інформації про гранти, що доступні для науковців.

Польща вже давно визнана активним і великим осередком Української наукової діаспори, який проводить різні наукові заходи та сприяє обміну досвідом.

Австрійський та Португальський осередки української наукової діаспори ще на стадії розробки, але Українська наукова діаспори в Австрії створили форму для приєднання до спільноти.

У Канаді, осередок української наукової діаспори робить велику роботу для українських вчених, що знаходяться у Канаді, не тільки в наукових питаннях, але і в загальних.

Осередок української наукової діаспори у Франції вже проводить заходи та ініціативи, що спрямовані на підтримку та розвиток наукової спільноти. В Німеччині існують дві організації, що підтримують та об'єднують українських вчених: Німецько-українська асоціація з питань бізнесу та науки та The German-Ukrainian Academic Society.

Завершальним словом підтримки цієї ініціативи стала Зоя Петренко, координатор платформи від Міністерства освіти та науки України. Вона привітала всіх із новим етапом Української наукової діаспори та підкреслила важливість подальшого співробітництва та обміну знаннями серед українських вчених у всьому світі.

Ці осередки наукової діаспори свідчать про активність та важливість ролі українських вчених у світовому науковому просторі. Спільно вони створюють нові можливості для співпраці, обміну знаннями та розвитку науки в Україні та за кордоном.