Ukrainian Science Diaspora
« Повернутися до новин

Стаття

Участь Фундації "Українська наукова діаспора в Польщі" в Open Science Forum 2024.

Вікторія Гурочкіна, 13 червня 2024

В рамках Open Science Forum 2024 відбулась панельна дискусія Fostering Brain Circulation: The Impact of Research Diasporas in Advancing Scientific Excellence.

Представники Української наукової діаспори в Польщі прийняли участь та обговорили дискусійні питання:

- «Brain drain», як еміграція висококваліфікованих та освічених людей з однієї країни в іншу. Це явище неминуче під час воєнних конфліктів і сьогодні має значні наслідки як для України.

- Які зміни в інтелектуальному потенціалі нації відбуваються через відтік мізків і як національна економіка має це сприймати? Поки benefits and impact спрямовані на країну-одержувача інтелектуального капіталу, це вважається негативною тенденцією. Проте, коли переваги та вплив залишаються за країною-донором інтелектуального капіталу, цей процес перетворюється на "Brain circulation".

- «Brain circulation» адаптація та передача досвіду, знань які здобуті закордоном та підтримка зв’язків, співпраці зі своєю рідною країною, перебуваючи за кордоном. У такому випадку переваги та вплив діяльності спрямовані не лише на країну-реципієнта, а й на країну-донора інтелектуального капіталу.

В рамках нетворкінгу Української наукової діаспори в Польщі та Польської наукової діаспори в світі Polonium Foundation обговорено практику та здобутий досвід у процесах пом'якшення наслідків «Brain drain», посилення benefits and impact, ну і звичайно «Brain circulation». Розвинені країни світу десятиліттями отримають benefits від міграції інтелектуальних кадрів, більше того, це один із векторов стратегії інтернаціоналізації освіти та науки.

В рамках дискусії зазначено, що розумна політика матиме переваги та вплив діяльності, які спрямовані не лише на країну-реципієнта, а й на країну-донора інтелектуального капіталу.

🇪🇺🤝 Наука об’єднує людей і відкриває перед нами безмежні можливості!