Ukrainian Science Diaspora
« Повернутися до новин

Стаття

КУРС З НАУКОВОЇ ДИПЛОМАТІЇ ВІД AAAS-TWAS

Ігор Лиман, 03 липня 2023

Під патронатом ЮНЕСКО Американська асоціація з підтримки розвитку науки (AAAS) та Всесвітня академія наук (TWAS) провели навчальний курс з наукової дипломатії, в якому взяли участь координатори Офісу підтримки дослідників Євгенії Поліщук та Ігоря Лимана.

Даний курс AAAS-TWAS був створений у 2014 році з метою ознайомлення науковців, політиків, дипломатів та інших зацікавлених сторін з концепціями наукової дипломатії, основними актуальними питаннями міжнародної політики, пов'язаними з наукою, технологіями, навколишнім середовищем та охороною здоров'я. Також надавалася можливість розвинути навички для кар'єрного зростання на перетині науки та дипломатії.

Для участі у курсі були обрані делегації з 12 країн, від Аргентини до Таїланду. Не зважаючи на те, що Україна не входила до основної цільової групи цього курсу, координатори Офісу підтримки вченого були запрошені для його проходження після того, як у березні 2023 року організували захід «Українська наукова діаспора: об’єднання науковців заради майбутнього | Ukrainian Science Diaspora: connecting scholars for the future», який став завершальним днем конференції "One year of war in Ukraine, exploring the impact on the science sector and supporting initiatives", проведеної International Science Council (ISC) та All European Academies (ALLEA). Співорганізатором того дня конференції стала Рада Молодих Учених при МОН України. Доктор Пітер Макграт (TWAS) тоді був запрошений як keynote speaker саме із доповіддю «Science Diplomacy: What it is, and how it can be used to develop diaspora strategies».

Наразі координатори Офісу підтримки дослідників, які є також співорганізаторами ініціативи «Українська наукова діаспора», активно працюють над планами організації курсів з наукової дипломатії від AAAS-TWAS для учених з України, які продовжують свою діяльність за кордоном, з метою посилення адвокації українських інтересів на міжнародному рівні.

Фото: надано TWAS.