Ukrainian Science Diaspora
« Повернутися до новин

Стаття

Проєкт COST WEMov підтримав ініціативу «Українська наукова діаспора»

Ігор Лиман, 20 липня 2023

Мережа WEMov, яка включає представників 54 країн, має значний потенціал для співпраці з ініціативою "Українська наукова діаспора". Усі члени мережі WEMov запрошені поширити у своїх країнах інформацію про цю ініціативу.

Після початку повномасштабної агресії Росії 24 лютого 2022 року розпочалася нова потужна хвиля еміграції з України. Обмеження чоловікам до 60 років щодо перетину у зв'язку з введенням воєнного стану створила ситуацію, коли жінки становлять абсолютну більшість емігрантів з України. У цій хвилі широко представлені вчені.

COST Action "Жінки в русі" підтримала ініціативу "Українська наукова діаспора" завдяки гранту віртуальної мобільності "Жіночий вимір української наукової еміграції: картографування та інтерв'ювання". Ініціатива, запущена Офісом підтримки вченого (Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України), має на меті встановлення зв'язків з українськими вченими, які покинули Україну, та розробку інструментів для їх підтримки та програм повернення до України.

Ініціатива реалізується на основі методологічних інструментів Міжнародної організації з міграції, яка є частиною Організації Об'єднаних Націй (IOM Diaspora Mapping Toolkit).

Контактні особи: члени робочої групи WG2 Ігор Лиман (lyman@ukr.net) та Вікторія Константінова (vnkonst@ukr.net).

Деталі