Ukrainian Science Diaspora
« Повернутися до новин

Стаття

Виступ Координатора Української наукової діаспори Португалії Лариси Савош у Парламенті

Лариса Савош, 30 вересня 2024

27 вересня 2024 року Координатор Української наукової діаспори Португалії Лариса Савош виступила у Португальському парламенті перед депутатами різних партій, представлених у Комісії з питань освіти та науки. Вона презентувала Українську наукову діаспору в Португалії, її інституційні цілі, діяльність та проблеми, а також розповіла, як депутати можуть допомогти у законодавчому процесі для подолання деяких труднощів, з якими стикаються українські науковці.

Основна мета Української наукової діаспори в Португалії – підтримка та об’єднання українських науковців, спрямоване на відбудову України після війни. До основних напрямів роботи діаспори входить: підтримка інтеграції науковців у Португалії, популяризація науки України, встановлення зв’язків із португальською науковою спільнотою та сприяння співпраці між українськими та португальськими університетами.

Лариса Савош підкреслила численні виклики, з якими стикаються українські науковці в Португалії. Вона зазначила, що багато з них не можуть знайти роботу відповідно до своєї кваліфікацієї. Процес влаштування на роботу в португальських університетах є вкрай складним, оскільки для участі у конкурсах часто вимагають сертифікат володіння португальською мовою на рівні С1 та завірені переклади всіх документів. Проте багато документів та сертифікатів було знищено через війну, і їх відновлення стає ще однією перешкодою. Також Лариса Савош наголосила, що через російську війну, українська освіта та наука перебувають у катастрофічному становищі. Понад п’ята частина будівель закладів вищої освіти України була зруйнована, більше 170 будівель було пошкоджено чи знищено. Багато науковців втратили роботу в Україні.

Незважаючи на ці труднощі, Лариса Савош висловила рішучість продовжувати працювати над проєктами, які будуть корисними як для України, так і для Португалії.

Вона щиро подякувала голові комісії, Докторці Мануелі Тендер, та іншим депутатам за їх підтримку. Це була дуже тепла та емоційна зустріч, що засвідчила чітку солідарність з українською науковою спільнотою та українським народом загалом.

Лариса Савош висловила сподівання на подальшу співпрацю з португальськими науковцями та депутатами, підкреслюючи важливість підтримки української науки під час війни.

Слава Україні! Героям слава!